Vynechte v horkých dnech tučná či mastná jídla, zkuste jejich odlehčenou a svěží variantu, která tělo ochladí, zasytí a dodá organismu potřebné minerály. Inspirujte se tipy v našem článku a vyzkoušejte recepty na zdravá a chutná jídla.
Těstovinový salát s tuňákem a zeleninou
Jednoduchý, rychlý a osvěžující pokrm, který se skvěle hodí jako rychlý oběd nebo lehká večeře.
Připravte si 250 gramů celozrnných nebo luštěninových těstovin, tuňáka v konzervě, ledový salát, cherry rajčátka, zelenou nebo žlutou papriku, light majonézu, bílý nízkotučný jogurt, olivový olej a bazalku.
Těstoviny uvařte dle návodu, spařte a nechte chvíli vychladnout. Mezitím si na kousky nakrájejte rajčata a papriku, salát natrhejte na kousky a do misky smíchejte v poměru 1:1 majonézu a jogurt. Vše promíchejte, na závěr přidejte tuňáka, pokapejte pokrm olivovým olejem a ozdobte bazalkou.
Quinoový salát s brokolicí
Na tuto zdravou vitamínovou bombu budete potřebovat 2 hrnky quinoy, 2 hrnky vody, brokolici, 0,5 lžičky sušeného česneku, 0,5 lžičky kari, pepř, kmín, citrónovou šťávu, avokádo a olivový olej.
Quinou vařte zhruba 15 minut v osolené vodě, v malé misce smíchejte dohromady sušený česnek, kari, pepř, kmín a citrónovou šťávu. Brokolici rozeberte na růžičky, opláchněte a vložte na pánev, kde dozlatova restujte na olivovém oleji, přidejte vodu a směs koření z misky. Brokolici směsí pořádně obalte, uvařenou cizrnu vhoďte do připravované směsi, promíchejte a chviličku opékejte na mírný stupeň. Směs přesypte na talíř a ozdobte plátky avokáda.
Losos s rajčaty a bazalkou
Šťavnatý losos v kombinaci s čerstvými rajčaty můžete podávat v teplé i studené variantě, hodí se tak do teplých jarních dní.
Nachystejte si filety z lososa, 4 rajčata, 2 stroužky česneku, provensálské koření nebo směs koření na zeleninu, bazalku, pepř, sůl, olivový olej a máslo.
Troubu si předehřejte na 180°C. Po rozehřátí trouby vymažte pekáč máslem, vložte lososa, kterého potřete česnekem, směsí koření, opepřete, osolte a pokapejte olivovým olejem. Na lososa položte nakrájená rajčata, bazalku a jemně ochuťte citrónovou šťávou. Pečte zhruba 30 minut.
Jaký je váš oblíbený letní recept?