Svoji imunitu můžeme dost ovlivnit tím, čím své tělo živíme. Pokud bude naše tělo strádat, nebudete se moct divit, když vás bude trápit jedna nemoc za druhou. V případě, že si budete dopřávat potraviny s pozitivním vlivem na imunitní systém, pak vás jen tak něco nerozhodí. Zařaďte do jídelníčku potraviny pro posílení imunity.
Potraviny, které obsahují probiotika a vlákninu
Víte, že až jedna třetina vaší imunity se vám skrývá ve střevech? V tom případě se musíte starat o jejich správné fungování. Střeva obývá velké množství bakterií, kterým musíte dopřát vhodnou potravu – tedy probiotika a vlákninu pro posílení imunity. Mezi takové potraviny se řadí kvašené mléčné výrobky, jako je kefír, ale také smetana a kvalitní jogurty. Chybu neuděláte ani s kysaným zelím. Vlákninu najdete zejména v ovoci, zelenině a celozrnných obilninách.
Česnek
Česnek je přírodní antibiotikum s pozitivním vlivem na naše zdraví. Najdete v něm látky, které snižují riziko vzniku infekce, dále působí proti plísním, bakteriálním a virovým infekcím. Hlavní účinnou látkou v něm je alicin, který stimuluje buňky imunitního systému k lepší odpovědi při chřipce a nachlazení. V době chřipek si proto udělejte poctivou česnečku.
Citrusy
Citrony, pomeranče, mandarinky a grapefruity mají jedno společné – tím je vysoký obsah vitaminu C. Právě ten má velkou roli v posilování imunitního systému. Má nejen antibakteriální, ale také protizánětlivé účinky. I proto si dopřávejte vitamin C v dostatečně velkých dávkách. V jídelníčku ho můžete mít také v podobě kiwi či zeleniny, jako jsou květák, rajčata či brokolice.

Zázvor
Zázvor by neměl ve vaší kuchyni chybět zejména v období chřipek a nachlazení – zázvorový čaj jednou denně může udělat s vaší imunitou zázraky. Účinnou látkou v zázvoru je gingerol, který snižuje riziko zánětu v těle. Svými účinky pomáhá také proti nevolnostem a zvracení.
Houby
A nyní nemyslíme pouze hříbky, které si nasbíráte v lese, ale také houby shiitake či hlívu ústřičnou. Obsahují totiž antioxidanty a další sloučeniny, které vyvolávají zvýšení cytokinů, což jsou látky imunitní odpovědi.
Ryby
Většina výživových poradců vám doporučí také pravidelnou konzumaci ryb alespoň dvakrát týdně. Ale ruku na srdce, komu se toto povede dodržet? Konzumaci ryb vám doporučujeme zejména v zimním období, ryby jsou totiž zdrojem vitaminu D, který v létě získáváme ze sluníčka – což v zimě úplně nejde. V rybách najdete také omega 3 mastné kyseliny, které pozitivně fungují při snižování zánětu v těle.
Tip: Přečtěte si také, jaké jsou základní principy zdravého stravování.